BLOGGMENY
Diana TräningKost och matOkategorierat

“Har du ätit för mycket påskägg i påsk?”

Jag står på löpbandet och springer på mitt gym där jag jobbar. En syn som är ganska ovanlig eftersom jag inte är jättekompis med löpningen och OM jag skall springa så gör jag det mycket hellre utomhus än inne. Men jag har hörlurarna på. Är inne i mitt. Ser att någon pratar med mig och kallar på min uppmärksamhet. Tar av mig lurarna och möt…

-Har du ätit för mycket påskägg i påsk? 
-…

Exakt samma sak hände när jag var hemma i Norrland i påsk med min dotter. Två äldre damer går förbi gården där min pappa bor och dottern frågar om dem vill komma in på fika.
– Nej, vi har ätit så mycket i påsk så vi har blivit så tjocka. Måste gå nu.

Igårkväll slår jag på TV’n och bestämmer mig för att titta på Biggest Looser. Dottern går förbi precis när dem på TV säger:
– Nu måste jag träna ännu mer. (Efter att ha ätit en dammsugare i frestelsetävling)

FRUSTRATIONEN!
NÄR skall vi släppa kopplingen till att träning och rörelse alltid måste vara på grund av för mycket mat eller bestraffning eller ett måste?

Anledningen till att jag plötsligt syns på löpbandet är för att jag vunnit startplats till Göteborgsvarvet! 😀 Anledningen till att min dotter vill bjuda in damerna på fika är för att umgås – inte för att höra att dom tycker dem är tjocka och därmed lägga värderingar till henne som redan håller kakan i handen.

Låt oss bara få träna det vi vill för att vi tycker det är kul eller för att det är skönt eller för att vi mår bra av det eller för att vi har ett häftigt mål framför oss. Låt oss äta det vi vill och är sugna på eller det vi mår bra av – UTAN ångest, utan prestationer, krav, borden eller förväntningar! Jag blir arg!

Enda sättet vi kan uppnå detta är genom att prata om det. Att fint faktiskt rätta människor som av vana säger till min dotter “Åh, nu efter våfflorna får du springa extra mycket ikväll” – Att berätta och framförallt visa att träning är för att vi mår bra och för att det är roligt. Och absolut inget annat. Våfflan äter vi för att det är mat och just den dagen så blev det lite extra gott – utan eftertanke.

Jag vägrar lägga värderingar kring mat och träning hos min dotter och mina kunder. Enda sättet att hitta till en livsstil som innehåller träning för att vi faktiskt gillar det – är att faktiskt hitta ett sätt som gör det roligt. Och slänga prestaskiten i diket.

Jag som njuter av livet, solen, en kopp kaffe och en kaka. 

Min starka dotter som åker skidor för att det är roligt. Inget annat. 

Annons

Lämna en kommentar