BLOGGMENY
Kost och mat

Vegansk sötpotatislasagne

Över fem veckor har gått av projekt #tvåveckorsvegan och jag fortsätter… Helt enkelt för att jag mår så ruskigt bra. Hyn, magen, energin, matlagningslusten! Ibland slinker det ner ost i matdagboken, men för det mesta så blir det veganskt så långt det går.

I veckan testade vi på att göra SötpotatisLasagne. Helt vegansk. Och resultatet blev fantastiskt.
Förbered inhandlingslistan i veckan och gör denna goding på en helg när du har tid. Den tar ca 3 timmar.

RECEPT SÖTPOTATISLASAGNE

Du behöver:

 • Veganska lasagneplattor (Finns i bönvariant från Risenta om man vill öka på proteinmängden)
 • 2 paket krossade tomater
 • 2 gula lökar
 • Vitlök
 • Grönsaker efter smak. (Jag använde 2 paprikor, ett paket champinjoner, 3 morötter)
 • 1 paket Spenatblad
 • 2-3 dl naturella cashewnötter
 • Bjäst (En näringsodlad jäst som finns att beställa online eller i välsorterade mataffärer)
 • 3-4 sötpotatisar
 • 6 tomater
 • Salt, peppar, basilika och andra kryddor efter smak
 • En mixer
 • En djup ugnsform samt en gryta med lock. (Gärna gjutgärn)

CASHEWNÖTSPASTA:
Denna används som “ost” i lasagnen. Blötlägg cashewnötterna minst 30 minuter och låt sedan rinna av. Släng ner nötterna i en mixer tillsammans med 1,5 tsk bjäst, salt, vitlökspulver, peppar och ca 1 dl vatten tills smeten blir som klister.

Fyllning 1: SÖTPOTATISMOS: 
Skala och hacka sötpotatisen i små bitar. Koka upp tillsammans med salt och några droppar olja.
När potatisen är mjuk häller du av vattnet och mosar tills du fått en len smet.

Fyllning 2: SAUTERADE GRÖNSAKER:
Grovhacka två gula lökar och släng ner i en gjutgärnsgryta med lock. Tillsätt 1,5 dl vatten och låt koka under lock på hög värme under ca 20 min. Tillsätt resten av dina grönsaker och krydda med salt, peppar och pressad vitlök / vitlöspulver. Sänk värmen till medel och låt puttra ca 10 min till. Addera till sist en hel påse med spenat och rör runt. Låt puttra i ca 5 minuter till. (Smaka av med kryddor. Det skall smaka rejält då resten är relativt “milt”)

TOMATSÅS: 
Koka upp 2 paket krossade tomater tillsammans med två pressade vitlöksklyftor, salt, peppar och rejält med basilika och kanske lite oregano. Om du vill tillägga lite sötma kan du finhacka några dadlar och lägga ner.

LASAGNEN:
Lägg ett lager med tomatsås i botten, täck med lasagneplattor och därefter klicka ut och platta ut ett lager med sötpotatismos. Varva likadant en gång till och högst upp lägger du ett lager lasagneplattor, alla dina härliga suterade grönsaker och hälften av osten. Till sist lägger du ett sista lager plattor, det sista av potatisen och täcker med skivade tomater, det sista av osten och toppar av det hela genom att strö ännu mer bjäst ovanpå.

Grädda med folie i ugnen på 220 grader i 40 minuter. Ta sedan av folien, sänk värmen till 200 och “rosta” toppingen i ca 10 minuter till. När färgen är gyllenbrun och det bubblar i sidorna är den klar.
Låt vila ca 10 minuter innan servering.

Smaklig måltid!!! (Och kom ihåg – Man behöver inte vara “vegan” för att äta mer grönt ;-))

 

Annons

1 kommentar

Lämna en kommentar